Meer banen door nieuwe hal Goma.

Afbeelding: GomaBV-Luchtfoto-CMF-3

Metaalbewerker Goma uit Hengelo wil een nieuwe bedrijfshal van maximaal 7.000 vierkante meter realiseren. Het levert volgens directeur Foppe Atema tussen de twintig en dertig extra banen op.

Halffrabicaten
Goma zit sinds 1962 in het buitengebied van Hengelo en produceert overwegend plaatwerk. De bestaande bebouwing bedraagt 13.000 vierkante meter. In 2014 bouwde GOMA ook al een nieuwe hal, toen van 1.700 vierkante meter. Volgens Atema zit deze hal 'nokjevol' met halffabricaten. „We zijn zelfs al uitgeweken naar een pand in Zelhem." Ook de nieuwe hal wordt straks voornamelijk gebruikt voor de opslag van halffabricaten.

Herziening
Het terrein waar de hal op moet komen, is eigendom van Goma. Wel is een herziening van het bestemmingsplan nodig, omdat er nu niet op gebouwd mag worden. Het college van Bronckhorst wil hier aan meewerken, onder meer omdat er geen extra hinder wordt verwacht voor omwonenden. „De buurt is al snel op de hoogte gesteld", stelt Atema, die geen negatieve geluiden hoorde. „Wij stellen ons terrein ook altijd beschikbaar voor het buurtfeest.

Goma moet als 'tegenprestatie' in de gemeende Bronckhorst gebouwen (bijvoorbeeld agrarische opstallen) laten slopen. De 14.000 vierkante meter die de gemeente noemt, is volgens Atema 'verschrikkelijk veel'. „We zijn ermee bezig, maar zo'n hoeveelheid kan nog wel vijf jaar duren. We hebben in ieder geval een inspanningsverplichting."

Artikel uit dagblad 'de Gelderlander'.