Codatto van Goma buigt ronde vormen

Afbeelding: Codatto eva 3122
Een bijzonderheid van de Codatto is het rondbuigen van een plaatdeel. Door steeds in stapjes de plaat aan te voeren en vervolgens iets te buigen ontstaat een radius.

De Codatto EVA 3121 paneelbuigmachine die Siboma uit Ulft deze week tijdens de Techni-Show 2012 in hal 7 in Utrecht demonstreert, gaat na de beurs naar Goma in Henglo (Gld). Het is een bijzondere plaatbewerkingsmachine: vrije, ronde vormen zijn in een plaat te buigen zonder gebruik van speciale gereedschappen.

De Codatto EVA 3121 is een stevige machine: over een buiglengte van meer dan 3 m (3123 mm om precies te zijn) kan staal van 3 mm dik over de volle lengte van de machine gebogen worden. Roestvast staal kan met een maximale dikte van 2,2 mm over die 3 m gebogen worden.  Uiteraard heb je dan een stevige machine nodig: de eigen massa van de paneelbuigmachine bedraagt 26.000 kg.

In twee richtingen buigen

Kenmerkend voor dit type buigmachine is dat de te buigen plaat vlak op het bed blijft liggen en dat met behulp van een boven- en ondermes de plaat in twee richtingen naar boven of beneden gebogen wordt.  De boven en ondergereedschappen zijn bij de Codatto bevestigd op een raam,  een robuust  C-frame, dat op en neer beweegt. Zie ook de video hieronder:
Radius
 
Bijzonder van Codatto is ook dat de positie van de buigvingers vrij programmeerbaar is. Er is dus sprake van geprogrammeerde aandrukpunten. De buigvingers verschuiven dus niet over de plaat. Dit biedt bij het bewerken van gelakte plaat voordelen gelet op het voorkomen van beschadigingen.