Goma bestaat vijftig jaar.

Hengelo - Bij Goma in Hengelo Gld. was er afgelopen maandag 2 januari feest. Het was precies vijftig jaar geleden dat het toeleveringsbedrijf van metaalproducten werd opgericht.

Voorafgaand aan de feestelijkheden werd door de jubileumcommissie ’s morgens even stilgestaan bij hen die zich in de afgelopen vijftig jaar voor Goma hebben ingezet en dit jubileum niet meer hebben mogen meemaken. De commissie heeft vervolgens bloemen gelegd op de graven van Gerrit Oortgiesen, Willemien Teunissen, Frans Veenhuis en Drikus Walgemoet. Aan de Ruurloseweg waar Goma is gevestigd, werden twee nieuwe grote borden onthuld met de bedrijfsnaam en het logo erop. Ook de jubileumvlag ging in top. Samen met het gehele personeel en oud-medewerkers werd de lunch gebruikt. Hierna werd het jubileumboek uitgereikt. Directeur Foppe Atema reikte het eerste exemplaar uit aan mevrouw Oortgiesen, de weduwe van oprichter Gerrit Oortgiesen. In het jubileumboek ‘Maatwerk in plaatwerk 1962-2012 wordt de Goma door de jaren heen in beeld gebracht met voornamelijk foto’s. Het is dan ook meer een fotokijkboek. Op de receptie voor medeoprichter Arie Teunissen, werd de jubilaris onder meer lovend toegesproken door directeur Foppe Atema en een lid van de personeelsvereniging. Na het officiële gedeelte was er een informeel samenzijn en werden er onderling vele herinneringen opgehaald. In het jubileumjaar worden er meerdere activiteiten georganiseerd door Goma. Op vrijdag 8 juni is er een Relatiedag en zaterdag 9 juni is er van 10.00 tot 16.00 uur Open dag. In oktober wordt bij Goma de Regionale Techniekdag gehouden.

‘Maatwerk in plaatwerk’

Goma is een gespecialiseerd toeleveringsbedrijf van kwalitatief hoogwaardige metaalproducten. Het bedrijf heeft zich vanaf de oprichting in 1962 ontwikkeld tot een betrouwbare, innovatieve en flexibele toeleverancier in plaatbewerking met 118 mensen op de loonlijst waarvan er 96 fulltime in dienst zijn. Het bedrijf heeft een ISO 9001 certificering. Engineers denken vanaf het begin met de klant mee bij de ontwikkeling van het gewenste product. Ook de productiecapaciteit waarborgt een snelle en accurate levering: van prototype tot grote series. Goma levert halffabricaten en eindproducten voor diverse opdrachtgevers. Het Hengelose bedrijf doet veel in de verwarmingsmarkt zoals beplating voor cv-ketels, onderdelen voor machines en apparaten, beplating voor grote broedmachines, beddenfabrikanten, interieur- en magazijninrichting, in de medische markt en verder ook voor een aantal andere markten. De slogan ‘Maatwerk in plaatwerk’ is dan ook een belofte die Goma waarmaakt. Elke dag weer. Er wordt gewerkt met geavanceerde, zeer nauwkeurige machines.

Nieuwe ontwikkelingen

Sinds de oprichting in 1962 is het bedrijf in het buitengebied van Hengelo diverse keren uitgebreid met nieuwe hallen. In 1997 werd Foppe Atema aangesteld tot algemeen directeur als opvolger van Arie Teunissen. Er was toen net een hal voor het automatische magazijn bij gebouwd en geïnstalleerd. Al vrij snel daarna volgde de volgende uitbreiding. “En dat was iets nieuws”, zegt Atema. “Dat nieuwe was de lakkerij. Ik had nooit gedacht dat hier in het buitengebied nog een lakkerij zou komen. Maar poedercoating, dat is toch wel iets anders dan natlakken. Gelukkig dacht de gemeenteraad daar ook zo over”. In het voorjaar 2001 werd deze hal in gebruik genomen. “Er was toen ook een recessie die tot 2005 duurde. We waren toen erg blij dat we iets nieuws hadden met die lakkerij. We hebben daarmee veel nieuwe klanten en producten weten binnen te halen. Daarmee zijn we ook door die recessie gekomen”, blikt directeur Atema terug. “Dit zijn toch dingen die je nodig hebt om te innoveren, om de dingen anders te doen. Eigenlijk staan we met deze recessie ook op dit moment weer voor hetzelfde”. Atema laat een stuk plaat zien dat aan één zijde gebogen is. Met de Kerst hebben we een machine gekocht die dit kan buigen. Als we dit zelf zouden willen maken, hebben we daar stempels voor nodig. Deze nieuwe machine kan dat zonder extra gereedschap om die ronde vorm te maken uit plaatwerk. Daarmee komen wij tegemoet aan de vraag van steeds meer designproducten. Ontwerpers willen steeds meer mooiere vormen ontwerpen. Deze nieuwe machine kan dat. Daarmee hebben we nieuwe mogelijkheden om ons te onderscheiden, want het is de tweede machine in Nederland”.

Specialistisch werk

Goed opgeleid technisch personeel is moeilijk aan te komen. “En dan moet je ook nog jongeren hebben die geïnteresseerd zijn in plaatwerk”, weet Atema. “We proberen dat wel te stimuleren op scholen en ze komen bij ons over de vloer. Eigenlijk zijn we al bezig om kinderen van groep 8 van de basisscholen kennis te laten maken met techniek. Maar we doen dit ook met onder meer Open dagen en Techniekdagen. Het helpt ook wel maar het is niet genoeg”. Atema is sinds mei 2011 voorzitter van VNO-NCW Gelderland en heeft een overzicht van heel Gelderland. “Als ik dan vergelijk met andere regio’s, lopen wij in onze regio echt voorop met de instroom van technische opleidingen. Maar de spoeling blijft dun”, weet hij. “Een beetje verjonging van medewerkers zou zeker welkom zijn. Tegenwoordig is in de techniek bijna alles met computers, robots en er is veel geautomatiseerd. Sommige mensen hebben nog steeds de beeldvorming, dat werken in metaal zwaar werk is en waar je vuil van wordt. Dat imago wordt wel minder maar het blijft mensen bij. Daarom doen we veel moeite om mensen te laten zien hoe het werkelijk is”. Ook is Atema (59) voorzitter van het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT).

Innovatie

Goma heeft in haar vijftig jarig bestaan vele uitbreidingen gehad. Er staat nu nog één uitbreiding op stapel: een productiehal met een oppervlakte van 1.700 vierkante meter. De bouwvergunning is afgelopen zomer al afgegeven. Atema: “De economie zakte in en we hebben toen afgesproken om te wachten met bouwen”. Als onderneming heeft Goma te maken met een veranderde maatschappij en economie. “We proberen daar zo veel mogelijk op in te spelen. Het is voortdurend aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. De een wil dit, de ander wil dat. Als toeleverancier moet je heel flexibel zijn in je capaciteit. Je moet meegaan in de behoefte en vooral innovatief zijn. Als wij niet innoveren hadden we al lang niet meer bestaan. Vijftig jaar geïnnoveerd is, vijftig jaar bestaan”, zegt Foppe Atema van het jubilerend bedrijf Goma.

Artikel uit weekblad "Contact"

Afbeelding: Personeel Goma 2012
Personeel Goma