Techniekdag bij jubilerend bedrijf Goma in Hengelo.

Techniekdag bij jubilerend bedrijf Goma in Hengelo.
„Jongeren kunnen zien en voelen wat je met techniek kunt”, legt Atema uit over de Achterhoekse Techniekdag.

Hengelo - De vierentwintigste Techniekdag Achterhoek wordt dit jaar op zaterdag 3 november gehouden bij Goma in Hengelo (Gld). „Met de Techniekdag vieren we ons vijftigjarig jubileum”, laat Foppe Atema, algemeen directeur Goma, weten. „We laten diverse vervaardigingsprocessen zien. Voor de jongeren tussen de 10 en 14 jaar zijn er verschillende activiteiten. Het is een echte doedag.”

De Techniekdag is een belevingsdag, waarbij de jeugd kennis kan maken met technische opleidingen en beroepen. „Jongeren kunnen zien en voelen wat je met techniek kunt”, legt Atema uit. „Alle aspecten van techniek komen aan het licht, van met de handen werken tot en met onderzoek en ontwikkeling. Het is heel breed opgezet.

AAN DE SLAG

De bezoekers kunnen zelf aan de slag met onder andere timmeren, schilderen, solderen of een kraantje besturen. Diverse opleidingen als HAN, ROC Graafschap College, Universiteit Twente en de Anton Tijdinkschool zijn aanwezig. Met de techniekdag willen we jongeren laten zien hoe leuk en veelzijdig werken in de techniek is en we hopen hiermee hun keuze richting techniek, installatie, elektro of metaal te beïnvloeden.” Er is nog steeds veel vraag naar vakmensen in de techniek en naar engineers. „Als je een vak, of liefst twee vakken goed beheerst, heb je geen probleem om aan het werk te komen”, laat Atema weten. „Voor goede vakmensen is er altijd werk. Als bedrijf moet je ook investeren in de jeugd en je moet laten zien wat je doet. Onbekend maakt onbemind en wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom laten we ieder jaar groep 8 van de basisschool naar ons bedrijf komen. Jongeren hebben nog steeds het beeld dat techniek vies en zwaar is, maar het is ook veel werken met computers. Tegenwoordig is alles computergestuurd. In de techniek kun je ook doorgroeien. We hebben veel specialisten nodig.”

INNOVATIE

Atema is ook voorzitter van Achterhoeks Centrum voor Technologie en van VNO-NCW Gelderland. „We zijn heel erg bezig met innovatie om ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid hier blijft”, laat hij weten. „Maar je moet ook zorgen dat de kweekvijver waaruit de techneuten komen, blijft bestaan. Het is nu investeren in de toekomst. Leerlingen van 10 tot 14 jaar komen pas over tien jaar op de arbeidsmarkt. Maar ze moeten nu al wel de keus maken voor straks. Hier in de Achterhoek hebben we, na de regio Eindhoven, de meeste patenten. Het is alleen nog niet algemeen bekend dat hier veel innovatieve bedrijven zitten.”

LANGER OPEN

De Techniekdag Achterhoek op zaterdag 3 november bij Goma is een initiatief van VNONCW Achterhoek, Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek, Graafschap College en OBD Opleidingen. De Techniekdag wordt gehouden van 10.30 tot 16.30 uur. „We gaan deze keer een half uur langer door dan gewoonlijk”, laat Atema weten. „Want we hebben gemerkt dat jongeren ’s morgens allerlei activiteiten bij sportclubs en verenigingen hebben.” Ruurloseweg 80a in Hengelo (Gld). De Techniekdag is te volgen op twitter en op facebook.