De eerste SCSN-koppeling!

De eerste SCSN-koppeling!

Door mull2media In Nieuws

“Digitale orderverwerking gerealiseerd door eerste SCSN-koppeling.”

Geschreven door Eelco van der Linden, Manager Supply Chain bij GOMA

Al meer dan 120 maakbedrijven, die digitaal willen communiceren met hun klanten en leveranciers, hebben zich aangesloten bij het SCSN-netwerk. Wij zijn één van die bedrijven. Via SCSN kopen wij nu onze orders digitaal in bij metaalgroothandel MCB. Ik vertel jullie hieronder meer over de drijfveren en ambitie van GOMA op het vlak van digitalisering.

Nóg efficiënter werken door SCSN

GOMA beschikt over een eigen poedercoat- en montage-afdeling voor het bieden van totaaloplossingen en richt zich al sinds 1962 op OEM’ers in Nederland, België en Duitsland.  Wij hebben net als onze concullega’s de nieuwste machines staan, waarmee we kwalitatief hoogwaardige plaatwerkproducten produceren. Daarmee zijn we in feite niet uniek, maar waar we echter wél het verschil maken, is in de manier waarop we onze processen stroomlijnen. Waardoor wij ons volledig kunnen focussen op de samenwerking met onze klanten en leveranciers.

Wij vinden het belangrijk om goed te luisteren naar de uitdagingen van onze klanten en gaan altijd op zoek naar datgene waar zij écht mee geholpen zijn. We kijken daarbij verder dan alleen de vraag van de klant en proberen hen te ondersteunen met slimme totaaloplossingen, die ervoor zorgen dat klanten nog productiever kunnen worden. Communicatie via SCSN gaat ons daar bij helpen, omdat we hierdoor onze processen nog beter op elkaar af kunnen stemmen. De tijd die we daarmee besparen kunnen we besteden aan het verder optimaliseren van onze dienstverlening en partnerships.

Om te beginnen: Een standaard software en een leverancier met SCSN-ervaring

Ik ben al zeker 2 jaar bekend met de mogelijkheden op het gebied van SCSN. Als verantwoordelijke voor het inkoopproces zie ik echt voordelen in dit netwerk. In het verleden hadden wij veel maatwerk rondom onze ERP-software. Echter willen we steeds meer toe naar standaardisatie. Dat is ook de reden dat we bewust voor Isah als SCSN Service Provider hebben gekozen. Zodat we maar met één software-aanbieder te maken hebben die ons een oplossing biedt op het vlak van digitale communicatie.

Begin dit jaar hebben we de voorbereidingen getroffen en waren we zover om op het SCSN-netwerk in te stappen. We zijn hierover in gesprek gegaan met Isah en MCB, omdat we van MCB wisten dat ze al langer bezig zijn met digitale orderverwerking. Dus zodoende hebben wij met hen dan ook onze eerste SCSN-koppeling gemaakt. Bovendien is MCB met ruim 1000 regels per jaar onze grootste leverancier, waarmee we een goede en intense samenwerking hebben op veel vlakken. Het was voor ons dus een logische stap om hen als eerste partij te kiezen en in de praktijk werd die keuze alleen maar bevestigd.

De digitale ambitie van GOMA

Digitaal inkopen met MCB is natuurlijk pas stap één, omdat wij bij onze 20 grootste leveranciers jaarlijks zo’n 5.000 orderregels inkopen. Op dit moment doen we dat allemaal handmatig. Door met al die partijen digitaal te gaan samenwerken, kunnen we een ideaal vertrekpunt creëren. Hierdoor zouden we ons alleen maar bezig hoeven houden met de 10 á 20% ‘bijzondere’ orders. Het maken van fouten is evident aan handmatig werk, zowel aan onze kant als aan de leverancierskant gebeurt dat soms en is dat kostbare tijd. De verwachting is dat ons dit aan de inkoopkant meerdere uren per week aan tijdwinst zal opleveren. Het verkleinen van de foutkans, de efficiency én tijdsbesparing die het digitale orderproces met zich meebrengt is voor GOMA dan ook zeer welkom.

Wanneer we het operationele werk steeds verder kunnen verminderen, kunnen we als maar productiever worden. Medewerkers krijgen daarmee een meer controlerende en sturende rol, waardoor ze zich nóg meer kunnen focussen op kwaliteit.

De uiteindelijke ambitie van GOMA: Met de communicatie via SCSN willen we ook aan de klantzijde digitaal samenwerken en zo toe werken naar digitale orderverwerking door de gehele keten heen. In ons droomscenario wordt er naast de digitale orderstroom ook nog andere data gekoppeld, zoals tekeningen en- of materiaaleigenschappen, zodat het bij de machines rechtstreeks ingelezen kan worden.

Meer informatie

Benieuwd naar mijn hele interview met Isah en/of MCB? Zie hiervoor onderstaande linkjes:
Isah: GOMA wil met communicatie via SCSN toewerken naar digitale orderverwerking door de keten heen.
MCB: GOMA digitaliseert inkoopproces met SCSN.