Fysieke belasting en advies op maat GOMA Kantafdeling

Werkplek-check observatie

In 2018 heeft er in samenwerking met Ergotherapie&Arbeidsdiensten Lammers en Ergo in Beweging een Werkpleck-check plaatsgevonden op onze Kantafdeling volgens de methodiek ‘Participatieve Aanpak op de Werkplek’. Belangrijke redenen hiervoor zijn dat medewerkers hun eigen werk het beste kennen, daardoor het beste zicht hebben op hun eigen knelpunten in het werk en de gekozen oplossingen beter passen in hun werksituatie.

Om fysieke belasting te verminderen en gezond te kunnen blijven zijn na de Werkplek-check verschillende adviezen gegeven. Deze zijn onderverdeeld in 4 categorieën, namelijk: roulatie, houding & beweging, materialen en medewerkers met fysieke klachten.

In de tussentijd zijn wij hard aan de slag gegaan met deze verbeterpunten en zijn de resultaten duidelijk zichtbaar op de Kantafdeling!

Op het gebied van Roulatie wordt er veel afgewisseld tussen zittend en staand werken en zijn orders kleiner gemaakt zodat medewerkers vaker van machine kunnen wisselen om zo afwisselender werk te hebben. Door het toepassen van taakroulatie kunnen medewerkers zich beter concentreren en kan de kwaliteit van productie beter gewaarborgd worden.

Bij Houding & Beweging ging het vooral om elkaar aan te spreken op het verbeteren van een onjuiste houding of beweging. Kennis van deze principes, bewustwording van de eigen houding en bewegingen en werkwijze en het juist leren toepassen is noodzakelijk voor de preventie van fysieke klachten op korte en lange termijn. Daarnaast is de openheid en welwillendheid om elkaar als collega’s op het verbeteren van houding en beweging te attenderen belangrijk. Door middel van een training genaamd ‘coaching on the team’ zijn verschillende onderwerpen aan de orde gekomen en zijn er oplossingen bedacht om fysieke belasting te verminderen.

Wat erg nauw samenhangt met de Houding & Beweging zijn de materialen op de werkvloer en het gebruik van deze materialen. Zo zijn alle stoelen aangepast op de Kantafdeling, wordt materiaal zoveel mogelijk op hoogte gebracht en wordt zwaar materiaal overgeschreven naar een robotkantpers (zie onderstaande foto’s) of wordt dit door de heftruck getild.

Onder de laatste categorie vallen de medewerkers met fysieke klachten. Er zijn een aantal medewerkers die fysieke klachten hebben of deze in het verleden hebben ervaren. Door het toepassen van de adviezen worden zij ook breder ingezet. Wij zijn er tevens mee bezig om deze medewerkers individueel te trainen zodat zij weten wat ze aankunnen en hier ook vertrouwen in hebben. Zo wordt er ingezoomd op het vinden tussen belasting en belastbaarheid en wordt er toegewerkt naar een opbouw van functioneren.

Voor

Na

This post is also available in: Engels Duits

Advies nodig?

Plan een vrijblijvend gesprek in.

  De velden met een * hebben wij minimaal nodig om u adequaat van dienst te kunnen zijn.
  • GOMA B.V.

   Ruurloseweg 80A
   NL-7255 MA Hengelo Gld
   Postbus 8
   NL-7255 ZG Hengelo Gld

   Telefoon: (+31)575-468211
   E-mail: info@goma.nl
   IBAN: NL22RABO 0304 5551 18
   BIC: RABONL2U
   BTW-ID: NL006876444B01
   KvK-nummer Arnhem: 08042509


   Openingstijden
   Expeditie
   Werkdagen: 7.30 tot 16.30 uur.

   Kantoor
   Werkdagen: 7.30 tot 17.00 uur.