Mark vertelt over hoge leverbetrouwbaarheid door nieuw planmodel

Mark vertelt over hoge leverbetrouwbaarheid door nieuw planmodel

Door mull2media In Nieuws

Het aantal productieorders neemt toe waardoor het des te belangrijker is om overzicht te houden. Sinds het nieuwe jaar (2022) zijn wij gestart met het werken volgens een nieuw planmodel. Door processen beter op elkaar aan te laten sluiten kunnen we onze klanten een nog betere leverbetrouwbaarheid garanderen.

Waar voorheen nog een opdeling in klanten werd gemaakt, wordt in het nieuwe planmodel het werk in concrete taken en rollen verdeeld. Het nieuwe planmodel is namelijk specifiek ingericht en afgestemd op onze 3 collega’s van de afdeling Werkvoorbereiding. Deze afdeling bestaat uit Productieplanners, Wilco en Jesper en Proces Engineer Mark.

Prognose & Grof-planning

Het begint bij Wilco: Hij leest de klantprognoses in en verwerkt deze in ons systeem. Zo kan hij een inschatting maken van de verwachte afname over een langere periode. Op deze manier zien ze pieken (grotere afnames) al eerder aankomen en kunnen we daar tussentijds op inspelen. Op basis van deze klantprognoses maakt Wilco de voorraadorders aan. De orderaanvragen van klanten die pas later in productie gaan, worden vervolgens in een grove weekplanning verwerkt. Daarnaast beheert hij de beschikbare capaciteiten (capaciteitsoverzicht) en zorgt hij voor de logistieke instellingen (artikelbeheer).

Orderbeheer & Leverplan

Jesper is de vraagbaak voor de klant en houdt zicht daarnaast bezig met orderbeheer en het leverplan. Hij zorgt voor het aanmaken van nieuwe orders en het inboeken van herhaalorders. De herhaalorders geven een indicatie van de ‘standaard afname’ waar rekening mee gehouden moet worden. Jesper is het aanspreekpunt voor de afdeling Expeditie en stemt met hen de transportplanning af. Zo kan hij klanten voorzien van de juiste informatie over de verwachte leverdatum.

Productie- & Detailplanning

Voordat de orders in productie kunnen worden genomen zorg ik voor de productie- en detailplanning. Met de detailplanning bepaal ik welke productieorders op welke dag ingepland worden. Ik voorzie de afdelingen van deze productieorders, zodat zij vervolgens zelf de dagplanning kunnen gaan maken. Door de afdelingen op de dag zelf de volgorde van de te produceren orders te laten bepalen, kunnen zij zo hun dag zo efficiënt mogelijk indelen. Bijvoorbeeld door orders met dezelfde plaatdikte achter elkaar te zetten.

Ik ben beheerder van de productieplanning en daarmee ook het aanspreekpunt voor de collega’s op de werkvloer.

Meer informatie

Wilt u meer weten of heeft u vragen over dit nieuwe planmodel? Neem dan contact op met één van onze productieplanners Wilco of Jesper of met onze Proces Engineer Mark.