Project uitgelicht: Samples voor een nieuw product

Een tijdje geleden spraken wij een oude opdrachtgever, een fabrikant van compressoren, op een beurs. De contactpersoon gaf aan dat zij al langere tijd de wens hadden om een nieuwe compressor te ontwikkelen. De wensen waren al uitgewerkt in ontwerptekeningen, maar met de uitvoering waren ze nog niet gestart. Een mooie uitdaging voor ons om hen te helpen bij de productie van de behuizing voor hun compressor! Aan de hand van hun tekeningen hebben wij een aantal samples gemaakt, waarin we verschillende mogelijkheden hebben uitgewerkt: hoekoplossingen, poedercoaten, afdichtingen en montage-/assemblagemogelijkheden. Door deze mogelijkheden visueel en tastbaar te maken, konden we met de opdrachtgever in gesprek om de beste keuze te maken voor de productie.

Poedercoating voor een goede bescherming

Eén van de eisen voor het nieuwe product was dat het een lange levensduur moest hebben. Het is belangrijk dat de behuizing ervoor zorgt dat de compressor zo goed mogelijk beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Een poedercoating zorgt hiervoor en is tevens te produceren in alle gewenste kleuren (ook als de kleur afwijkt van de standaard RAL kleuren). Daarom hebben we de kleur gekozen die overeenkomt met de huisstijl van de opdrachtgever.

Wij poedercoaten op de kwaliteitsniveaus: Visem 2, 3, & 4. Bij de verschillende kwaliteitseisen wordt er onder andere gelet op de structuur, hechting, uitharding, kleur, dekkings- en glansgraad.
Omdat de opdrachtgever had aangegeven dat het geen zichtproduct wordt, maar dat het product wel goed beschermd moet zijn, hebben wij voor een mooie middenweg gekozen: kwaliteitsniveau visem 3.

Op https://bit.ly/3aiHaP3 leest u meer over poedercoaten en de verschillende kleur- en kwaliteitsmogelijkheden ervan.

De beste hoekoplossing

Er zijn verschillende hoekoplossingen toepasbaar. Om de juiste hoekoplossing te kiezen is het van belang om hierbij rekening te houden met hoe het er vanaf de buitenkant uit komt te zien en of er gebruik gemaakt wordt van een poedercoating. Het verschil tussen de mogelijke hoekoplossingen is duidelijk te zien in onderstaande foto.

 1. Gepopt
 2. Hechtlas
 3. Gelast buitenzijde afgevloeid
 4. Gelast buitenzijde afgevloeid en daarna geslepen, waardoor alle hoeken dezelfde radius krijgen.

De hoeken op foto 4 hebben een extra nabewerking gehad, waardoor ze een mooiere en dezelfde ronding krijgen. De hoek op foto 3 is daarentegen nog wat puntiger. Wij hebben deze verschillende hoekoplossingen in samplevorm uitgewerkt om dit van dichtbij aan de opdrachtgever te kunnen laten zien en voelen. Hierdoor konden wij een gericht advies geven wat aansluit bij het doeleinde van het product.

Afwerking: Goede geluidsisolatie en onderhoudsvriendelijk

De afwerking van een product is minstens net zo belangrijk als de rest van het productieproces.
Daarom worden er hoge eisen gesteld met betrekking tot de montage en assemblage van het product. Zo was het voor deze opdrachtgever van belang dat het plaatwerk dat GOMA levert bijdraagt aan een goede geluidsisolatie van de compressoren en dat deze goed bereikbaar blijven voor onderhoudswerkzaamheden.

Onze montagemedewerkers hebben het plaatwerk voorzien van zowel geluidsisolerend schuim op de grotere vlakken als van kierafdichting aan de randen. Op onderstaande foto laten we twee afdichtingsmogelijkheden zien die voldoen aan de genoemde wensen:

Optie 1: Bovenaan de foto is een afdichting van polyurethaanschuim rechtstreeks op het sample aangebracht door middel van een spuitrobot. Dit brengt grote nauwkeurigheid met zich mee en scheelt veel handwerk. Deze technologie maakt het mogelijk om de afdichting op vrijwel elke ondergrond én voor elk specifieke product aan te brengen. Dit geeft een naadloos effect als groot voordeel.

Optie 2: Onderaan de foto is een rubberen afdichting te zien die met de hand gemonteerd is over de plaatrand van het sample. Het voordeel hiervan is dat het gemakkelijk afneembaar en vervangbaar is. Daarbij is deze afdichting in vele varianten beschikbaar en ook zijn er aanpassingen volgens klantspecificaties mogelijk.

Als laatst zijn er knevelsloten gemonteerd voor het gemakkelijk onderhouden van de compressoren. Kijk op https://bit.ly/3GVxFo8 voor een kijkje achter de schermen van onze montage afdeling.

Video: Van productieproces tot sample

De samples werden tevens voorzien van een QR code. Deze kon de opdrachtgever scannen met een telefoon waardoor onderstaande video verscheen. In deze video is van begin tot eind het productieproces van de samples te zien. Bekijk hieronder de video:

 

De opdrachtgever was zeer verrast en te spreken over de samples die wij hebben voorgelegd en de vele oplossingen die we hierin verwerkt hadden. Door het realiseren van product specifieke samples kan de opdrachtgever een goede afweging maken welke oplossing het best bij het product aansluit. Ook kan ervoor gekozen worden om oplossingen die verwerkt zijn in verschillende samples samen te voegen in het product.

Ook met u denken we graag mee

Onze uitdaging is u volledig te ontzorgen door een zo compleet mogelijk product aan te leveren. Welke wensen u ook heeft, wij denken graag al vroeg in het proces met u mee. Of het nou alleen nog maar ideeën zijn of dat er al een tekeningenpakket klaar ligt. Wij delen onze kennis met u, bespreken de verschillende oplossingen en kijken samen welke het best bij uw vraagstuk aansluit. Neem hiervoor contact op met onze productspecialisten en engineers.

Advies nodig?

Plan een vrijblijvend gesprek in.

  De velden met een * hebben wij minimaal nodig om u adequaat van dienst te kunnen zijn.
  • GOMA B.V.

   Ruurloseweg 80A
   NL-7255 MA Hengelo Gld
   Postbus 8
   NL-7255 ZG Hengelo Gld

   Telefoon: (+31)575-468211
   E-mail: info@goma.nl
   IBAN: NL22RABO 0304 5551 18
   BIC: RABONL2U
   BTW-ID: NL006876444B01
   KvK-nummer Arnhem: 08042509


   Openingstijden
   Expeditie
   Werkdagen: 7.30 tot 16.30 uur.

   Kantoor
   Werkdagen: 7.30 tot 17.00 uur.