Van handmatig naar robotisering

Tegenwoordig worden robots in steeds meer industrieën ingezet om productieprocessen te automatiseren én te optimaliseren. Ook binnen de metaalbewerking worden steeds vaker robots ingezet om handelingen zoals kanten, (punt)lassen en assemblage uit te voeren.

Voordelen van robotisering

Het inzetten van robots in de metaalbewerking biedt vele voordelen. Door automatisering en robotisering op de juiste manier in te zetten is het mogelijk hogere kwaliteit halffabricaten en producten te leveren dan bij handmatig verrichte handelingen. Ook worden onze medewerkers hierdoor fysiek ontlast. Daarnaast is de kwaliteit van de producten door de inzet van robots constanter dan bij handmatige bewerkingen. Door de constantere handelingen die de robot uitvoert, is er een kleiner foutpercentage en hoeven er zo een stuk minder afgekeurde producten weggegooid te worden. Hiermee wordt verlies van materiaal voorkomen, omdat er nog nauwelijks afkeur van producten is. Dat betekent dat we door de robot- en automatisering meewerken aan verduurzaming.

Naast een constantere en hogere kwaliteit van de producten, zorgt robotisering ervoor dat wij meer flexibiliteit kunnen bieden aan onze klanten. De robots kunnen namelijk 24/7 ingezet worden, waardoor we onze productiecapaciteit verhogen én wij uw producten sneller kunnen leveren!

Uw voordelen op een rij:

 • Producten met een constantere en hogere kwaliteit
 • Onnodig verlies van materiaal door kleinere foutpercentages
 • 24/7 inzetbaarheid zorgt voor flexibeler en sneller produceren
 • Verduurzaming en toekomstgericht

Robotisering bij GOMA

Op dit moment beschikken wij bij GOMA over 14 robots die binnen onze productie draaien en om steeds efficiënter te kunnen werken. De robots die ons machinepark draaiende houden kunnen we meerdere en verschillende handelingen na elkaar laten uitvoeren. Dit maakt het onder andere mogelijk om onderdelen uit één plaat te vervaardigen zonder hier bijvoorbeeld extra onderdelen aan vast te moeten lassen. Hiermee besparen we extra bewerkingen, handelingen en tijd.

Onze robots staan verdeeld over de afdelingen kanten en lassen. Wij verwachten volgende maand (oktober ’21) onze achtste robot te kunnen toevoegen aan de kantafdeling. Met onze gereedschapsmakerij binnen GOMA beschikken wij over de faciliteiten om de standaard robotgrijpers geheel naar klant specifieke wensen te ontwerpen en te realiseren.

In onderstaande video laten we u zien hoe onze Yaskawa GP 25-12 handlingsrobot uw plaatwerk met zorg voorziet van stiften en/of moeren.


Met deze robot kunnen we een grote variatie van stiften en moeren lassen. De plaats/ ruimte waar de robot staat en zijn handelingen uitvoert, noemen we een ‘cel’. In de cel (te zien in de video) worden alleen producten gelast waar stiften of moeren op gelast moeten worden. Dit is een volautomatische cel, de robot pakt zelf de producten op, legt ze in een mal en zal ze daarna lassen. In deze cel is zowel de stift- als moerlasmachine voorzien van een meetsysteem. Dit meetsysteem controleert bij elke uitgevoerde las of alle waardes voldoen, voldoen de waardes niet dan stopt de robot direct. Hierdoor kunnen we de robot volautomatisch laten draaien en hebben we toch controle op de processen en wordt de kwaliteit gewaarborgd.

Specificaties:

 • Flexibele handlingsrobot voorzien van: TK-serie (staat gerand voor snelle gereedschapwisseling)
 • Payload capacity: 12 kg
 • Maximale werkbereik: 2010mm
 • 6 Assen
 • Herhaal nauwkeurigheid: 0,03 mm

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact op met onze productspecialisten en engineers, zij denken graag met u mee over hoe wij uw organisatie het best kunnen ontzorgen, waardoor u zich kunt focussen op uw core business.

Advies nodig?

Plan een vrijblijvend gesprek in.

  De velden met een * hebben wij minimaal nodig om u adequaat van dienst te kunnen zijn.
  • GOMA B.V.

   Ruurloseweg 80A
   NL-7255 MA Hengelo Gld
   Postbus 8
   NL-7255 ZG Hengelo Gld

   Telefoon: (+31)575-468211
   E-mail: info@goma.nl
   IBAN: NL22RABO 0304 5551 18
   BIC: RABONL2U
   BTW-ID: NL006876444B01
   KvK-nummer Arnhem: 08042509


   Openingstijden
   Expeditie
   Werkdagen: 7.30 tot 16.30 uur.

   Kantoor
   Werkdagen: 7.30 tot 17.00 uur.