Zwenkbuigmachine: complexe buigingen zonder gereedschap

Geschreven door Jan Zweverink, Salesmedewerker bij GOMA

Bij het ontwerpen en produceren van een product is niet alleen de functionaliteit en kwaliteit een belangrijk aspect. Ook aan de uitstraling van het product wordt veel aandacht besteed. Bij plaatwerk dat vanaf de buitenkant zichtbaar is krijgen we daarom vaak de vraag om het perfect rond te buigen. Dit betekent dat de radius vanaf de buitenkant vloeiend moet zijn en de verschillende buigstappen onzichtbaar zijn.

Voor het buigen van complexe vormen maken we bij GOMA gebruik van een zwenkbuigmachine. Met name bij producten die in kleine series worden geproduceerd en waarbij extra gereedschappen niet wenselijk zijn, biedt deze machine een hoge prijs/kwaliteitsverhouding.

In dit artikel deel ik graag meer over onze zwenkbuigmachine en geef ik u voorbeelden waarin deze machine kan worden toegepast.

De techniek: Radius-Stap-Buigen

Maar allereerst een stukje theorie over de techniek: Één van de technieken om plaatwerk te buigen is door middel van het Radius-Stap-Buigen. Door steeds in stapjes het plaatwerk aan te voeren en vervolgens iets te buigen ontstaat er een radius. Het voordeel van hoe meer stappen hiervoor gebruikt worden is dat de radius veel vloeiender zal zijn, zoals u aan de linkterkant in onderstaande afbeelding kunt zien. De nadelen zijn echter dat dit technisch veel moeilijker is en dat het meer tijd kost om goed uit te voeren. Elke bocht moet zeer nauwkeurig worden afgesteld om een perfecte ronding te maken. Met een kantbank zou deze nauwkeurigheid onmogelijk te realiseren zijn en daarom maken we gebruik van onze zwenkbuigmachine.


“Complexe ronde vormen zijn onmogelijk te maken met een kantbank (rechts te zien in de afbeelding). Daarom maken we gebruik van de nauwkeurigheid van onze zwenkbuigmachine.”

 

Maak kennis met de EVA 3122

De EVA 3122 (voorheen gefabriceerd door Codatto en later overgenomen door het Duitse bedrijf Trumpf) maakt gebruik van de zwenkbuigtechnologie en beschikt over slimme eigenschappen waardoor hij nauwkeurige buigingen kan maken. Met een traditionele kantbank zou deze nauwkeurigheid onmogelijk te realiseren zijn en daarom maken we gebruik van onze zwenkbuigmachine. Hiermee kunnen de buigingen dichter op elkaar in het materiaal gezet worden voor een vloeiende radius.

Deze machine zorgt ervoor dat plaatwerk met een hoge nauwkeurigheid én kwaliteit gebogen wordt. Staal tot 3mm dik en RVS tot 2,2 mm kunnen over de volledige lengte van de machine (3123 mm om precies te zijn) gebogen worden.

Geautomatiseerd proces

Door het proces te automatiseren wordt de kans op fouten geminimaliseerd en zijn er minder mensen nodig. Bovendien maakt de machine alle rondingen zonder extra gereedschappen. Dat scheelt enorm in de kosten, vooral bij het produceren van kleinere series. Omdat de steltijden heel laag zijn is hij zeer geschikt voor kleinere series, al moet er daarbij wel zicht zijn op herhaalorders.

Onze mogelijkheden & flyer

Op onderstaande foto’s ziet u enkele voorbeelden van bewerkingen die wij met onze zwenkbuigmachine kunnen maken.

Bent u benieuwd naar meer mogelijkheden? Download dan hier onze flyer of neem contact op met mij of één van mijn collega’s.


 

Advies nodig?

Plan een vrijblijvend gesprek in.

  De velden met een * hebben wij minimaal nodig om u adequaat van dienst te kunnen zijn.
  • GOMA B.V.

   Ruurloseweg 80A
   NL-7255 MA Hengelo Gld
   Postbus 8
   NL-7255 ZG Hengelo Gld

   Telefoon: (+31)575-468211
   E-mail: info@goma.nl
   IBAN: NL22RABO 0304 5551 18
   BIC: RABONL2U
   BTW-ID: NL006876444B01
   KvK-nummer Arnhem: 08042509


   Openingstijden
   Expeditie
   Werkdagen: 7.30 tot 16.30 uur.

   Kantoor
   Werkdagen: 7.30 tot 17.00 uur.