Dry Helium Leak Detector: Complex product bestaand uit 26 verschillende onderdelen

Dry Helium Leak Detector: Complex product bestaand uit 26 verschillende onderdelen

INFICON is een toonaangevende leverancier van innovatieve producten voor de detectie, meting en controle van giftige stoffen. In samenwerking met INFICON hebben wij de behuizing voor één van hun lekdetectiemachines ontwikkeld. De eerste samples voor de Dry Helium Leak Detector UL3000 Fab (Plus) hebben wij in 2015 geproduceerd.

De Dry Helium Leak Detector is een complex product waarin alle oplossingsmogelijkheden die wij bieden verwerkt zijn. Denk hierbij aan; engineering, pons- /lasersnijden, kanten, lassen, poedercoaten, monteren en de expeditie. Oftewel: van de tekentafel en functioneel model tot seriematige productie en de Kanban levering.

Complex product: van tekentafel tot levering

Wat dit product complex maakt, is dat er in totaal 26 verschillende onderdelen in verwerkt zitten. Deze worden allemaal door ons ge-engineerd en afzonderlijk geproduceerd op onze verschillende productieafdelingen.

Daar komt bij dat de uitstraling van de Dry Helium Leak Detector een belangrijk aspect is. Om een ‘premium’ uitstraling te realiseren, heeft het product asymmetrische vormen en complexe afgeronde hoeken. Bij de hoeken worden er namelijk nog stukjes ingelast en geslepen. De behuizing wordt rondom voorzien van een EMC-afdichting die ervoor zorgt dat het eindproduct na de afwerking naadloos opgeleverd wordt.

Er worden hoge kwaliteitseisen gesteld, omdat de behuizing van INFICON bijdraagt aan een betrouwbare en veilige lekdetectie. Vanwege het asymmetrische ontwerp moet er daarom goed worden opgelet dat de voor- en achterzijde met elkaar in lijn zijn. Dit is een complexe taak, waar wij gespecialiseerde mensen met de juiste kennis voor in huis hebben.

Ontwikkeling & Productie

Na een eerste ontwerp van een designbureau hebben we het product samen met INFICON verder ontworpen. Zo zijn we tot een reproduceerbaar product gekomen, waarbij aan de hoge eisen voor zowel het design als voor de functionaliteit wordt voldaan.

Doordat er verschillende onderdelen samengevoegd moeten worden, wordt het laswerk uitgevoerd door onze CMT-lasrobots. Met behulp van verschillende lasmallen die door onszelf ontworpen zijn, kunnen de onderdelen precies op de juist plek gehouden worden. Het CMT-lasproces zorgt ervoor dat er geringe warmte vrijkomt, wat een nagenoeg spatvrije lasnaad oplevert en voorkomt dat er onderdelen kromtrekken.

De poedercoating moet aan hoge eisen voldoen, omdat de kwaliteit van de buitenzijde de waarde van de binnenzijde moet vertegenwoordigen. Om die gewenste premium uitstraling te realiseren heeft INFICON voor een matte poedercoating gekozen. GOMA verzorgt het gehele poedercoatproces binnenshuis. Deze kostbare en tijdrovende stap van een uitbesteding is daarmee ondervangen. Tot slot worden de laatste plaatwerkonderdelen van dit product op de montage-afdeling samengebracht tot een geheel ‘rollend’ halffabricaat.

De Dry Helium Leak Detector is een mooi voorbeeld van alle oplossingsmogelijkheden die GOMA kan bieden: van het meedenken met de eerste schetsen tot aan de logistieke afhandeling van het product. GOMA is trots op deze intensieve samenwerking met INFICON en daarom produceren wij nog dagelijks de behuizingen voor hun lekdetectie apparaten.

Ontdek de mogelijkheden

Wilt u meer weten over dit project of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem dan contact op met onze productspecialisten en engineers, zij denken graag met u mee.

This post is also available in: Engels Duits