Wat maakt onze nieuwste kantrobot zo bijzonder?

Wat maakt onze nieuwste kantrobot zo bijzonder?

Door mull2media In Nieuws

Onze nieuwe kantrobot: 24/7 inzetbaar voor klein plaatwerk!

Onlangs hebben we een nieuwe kantrobot toegevoegd, de Yaskawa GP 25 -12, voor het gerobotiseerd kanten van klein plaatwerk. Het is de achtste robot op onze kantafdeling, waarmee we nu nóg meer en nóg kleinere plaatwerkproducten gerobotiseerd kunnen kanten. Met deze nieuwe aanwinst hebben we inmiddels in totaal 14 robots op ons machinepark staan.

De voordelen van gerobotiseerd kanten

De kantrobot brengt veel voordelen met zich mee ten opzichte van de reguliere kantbank. Zo levert de robot een hoge nauwkeurigheid en wordt de kans op fouten aanzienlijk verkleind. Hierdoor bent u altijd verzekerd van een hoge, constante kwaliteit. Daarnaast opereert de robot onbemand en kan deze dag en nacht worden ingezet.

Dennis, Afdelingschef Kanten/ Pons-laser bij GOMA, vertelt: “Door het toenemende aantal projecten hadden we behoefte aan extra capaciteit op onze kantafdeling. Investeren in deze robot was daarom een logische stap. Hij neemt ons veel werk uit handen en geeft ons de mogelijkheid om ons eigen personeel efficiënter in te zetten. Wanneer de robot eenmaal ingesteld is, kan hij het kantwerk namelijk vervolgens zelfstandig uitvoeren. Niet slechts tijdens werkuren, maar 24 uur per dag, het hele jaar door! Zo kunnen we onze eigen collega’s inzetten voor werkzaamheden die niet door robots uitgevoerd kunnen worden.”

Kanten van kleiner plaatwerk

De Yaskawa GP 25 -12 is de achtste (en derde van dit type) robot die we aan onze kantafdeling hebben toegevoegd. Met een gewicht van 35 ton is het de lichtste kantbank waar wij een robot aan gekoppeld hebben. Door deze combinatie kunnen de kleinste plaatwerkproducten gekant worden: al met een afmeting van 50mm x 50mm en 0,5 tot 3m dik.

Dennis legt uit: “Ter vergelijking: we hebben kantbanken staan van 50, 80, 200 en 225 ton. We hebben gekozen om deze lichtere kantbank hiervoor te gebruiken, omdat deze alleen maar kleine plaatwerkproducten gaat verwerken. In samenwerking met Yaskawa zoeken we altijd de juiste robot uit met passende mogelijkheden afgestemd op de zwaarte van de kantbank.”

Eigen programmering en implementatie

Doordat we veel zelf kunnen ontwikkelen, was het voor ons voldoende om slechts een universele robot aan te schaffen bij Yaskawa. Voor de programmering, opbouw en implementatie in ons productieproces hebben we onze eigen Engineers ingezet. Zo hebben we de huidige kantbank, waar eerder met de hand aan gewerkt werd, zelf omgebouwd om deze in samenwerking met de robot te kunnen laten werken.

Onze Software Engineer, Edwin, vertelt: “ Deze robot heeft een eigen zoekfunctie in de door ons zelf ontwikkelde en geïmplementeerde software. Wanneer de robot geen signaal doorkrijgt van de ‘achter aanslagen’ (de juiste maat van de zetting), gaat hij hier zelf opnieuw naar op zoek. Dit beperkt de stilstand, omdat andere robots wel stil komen te staan wanneer ze dit signaal missen.

Ook hebben we de ‘gripper’, waarmee robot het product extra stevig op kan pakken, zelf ontwikkeld. Edwin: “Het pakket met bekabeling dat nodig is om de robot en zijn gripper aan te sturen, hebben we niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant van de robotarm verwerkt. Hierdoor heeft de robot volledige beweegruimte en zal de bekabeling niet in de weg zitten of verstoringen veroorzaken.”

Robotisering bij GOMA

Met de Yaskawa GP 25 -12 als nieuwe aanwinst beschikken we bij GOMA momenteel over veertien robots die binnen onze productie draaien. De robots die ons machinepark draaiende houden kunnen we meerdere en verschillende handelingen na elkaar laten uitvoeren om zo steeds efficiënter te kunnen werken. Om de doorlooptijd van het product te kunnen verkorten focussen wij ons steeds meer op de Lean methode en QRM strategie. Lees hier meer over in ons artikel over QRM bij GOMA. Hiermee besparen we extra bewerkingen, handelingen en dus ook tijd. Ons streven is om dit jaar nóg twee nieuwe robots toe te voegen aan onze kantafdeling.

Meer informatie

Wilt u meer weten over robotisering en automatisering bij GOMA? Lees hier meer over in ons artikel ‘Van handmatig naar robotisering’ of neem contact met ons op via 0575 – 468 211 of stuur een mail naar info@goma.nl.