Onzichtbare naden door ‘cosmetisch’ puntlassen van dun plaatwerk

Lees hoe we met de moderne inverter puntlastechniek dun plaatwerk kunnen puntlassen, waardoor de lasnaden aan de buitenkant onzichtbaar zijn.

Geschreven door Edwin, Robotprogrammeur.

Hieronder een voorbeeld van een projectaanvraag dat we onlangs binnenkregen, waarbij de puntlas vanaf de buitenkant van het product onzichtbaar (cosmetisch) moet zijn. We zien steeds vaker dat bedrijven binnen de metaalindustrie het uiterlijk van het product minstens zo belangrijk vinden als de functionaliteit ervan. 

Met behulp van de Laskar Puntlastechniek hebben we een nieuwe en efficiënte techniek aan onze oplossingen kunnen toevoegen. Dit biedt ons de mogelijkheid om dun plaatwerk volledig gecontroleerd te puntlassen, zonder dat er nabewerkingen nodig zijn en met als eindresultaat: onzichtbare puntlassen. Dit noemen wij ook wel ‘cosmetisch puntlassen’.

De voordelen van cosmetisch puntlassen:

 • De puntlas/lasnaden zijn vanaf de buitenkant niet zichtbaar.
 • Plaatwerk vanaf 0,6 mm kan al zeer nauwkeurig worden gelast.
 • Het is een gecontroleerd en betrouwbaar proces.
 • Er is geen nabewerking nodig.

Wat is puntlassen?

Puntlassen (of weerstandslassen) is een traditioneel proces dat voornamelijk wordt toegepast voor het met elkaar verbinden van dun plaatwerk, zonder dat daar materiaal aan toegevoegd wordt. Puntlassen is zeer geschikt voor dun plaatmateriaal, omdat de warmtebeheersing eenvoudig is en er geen vervorming optreedt.

Bij puntlassen worden lagen plaatmateriaal geklemd tussen twee elektroden. Via deze elektrode wordt kortdurend (vaak maar een paar milliseconden) een sterke elektrische stroom gestuurd. Op de plaats waar de weerstand het grootst is wordt er warmte ontwikkeld, waardoor het plaatmateriaal op de deelnaad aan elkaar smelt en zo ontstaat er een puntvormige las. Onze puntlassen worden altijd getest door middel van een peltest. Hiermee wordt de sterkte van de hechting tussen het materiaal gemeten en kan de kwaliteit van de puntlas geverifieerd worden. Wij gebruiken deze puntlastechniek met name bij het maken van behuizingen voor koffiezetapparaten en cv-ketels.

Op onderstaande foto (links) zie je vier keer een puntvormige las zitten aan de binnenkant van het product. (Rechts) op de foto zie je dat de puntlas cosmetisch is en dus aan de buitenkant/zichtzijde niet te zien is!

‘Cosmetisch’ puntlassen door middel van moderne inverter puntlastechniek

Om cosmetische (onzichtbare) puntlassen te realiseren, maken wij gebruik van een Tecna puntlasmachine die voorzien is van de moderne middenfrequent inverter puntlastechniek. Hierdoor zie je zelfs bij dun plaatwerk van 0,6 mm geen puntlas aan de buitenkant van het product. De machine maakt gebruik van een inverter stroombron welke zeer geschikt is voor hoogwaardig laswerk. Waar een traditionele puntlasmachine tot 50 Hz stroom kan omzetten, kan de inverter tot 1000 Hz omzetten. Dit maakt het proces veel sneller en volledig gecontroleerd: de lastijd wordt beperkt van slechts 12 tot 15 milliseconden, waardoor er maar minimale warmte wordt ontwikkeld. Dit zorgt voor een constanter lasresultaat zonder vervorming. 

Investeren in nieuwe ontwikkelingen

Puntlassen is een techniek die al jaren wordt toegepast en dat is niet voor niets. Door de nieuwe ontwikkelingen (zoals de middenfrequent inverter puntlastechniek) en de mogelijkheden voor een volautomatisch proces in de toekomst, is de keus voor ‘cosmetisch’ puntlassen van dun plaatwerk snel gemaakt. Bij GOMA zijn wij altijd bezig met ontwikkelen en innoveren, waarmee we het verschil kunnen maken. Daar blijft ook de lastechniek niet in achter.

Meer weten over innovaties bij GOMA? Misschien is dit ook interessant voor u:

Poedercoaten

Indien gewenst, kunnen we uw plaatwerkproduct na het lasproces ook in eigen huis voorzien van een poedercoating. Een poedercoating is zeer geschikt om uw product te beschermen tegen invloeden van buitenaf of wanneer duurzaamheid een belangrijk aspect is.

Meer informatie?

Wij hopen u binnenkort meer te kunnen vertellen over het project dat voor ons de aanleiding was om het proces op het gebied van puntlassen te optimaliseren. Door ons te volgen op LinkedIn, Facebook of Instagram weet u zeker dat u het nieuws niet zal missen!

Wilt u nu al meer weten over cosmetisch puntlassen of bent u benieuwd naar de oplossingen voor uw product?
Neem dan
contact op met onze productspecialisten, zij denken graag met u mee !

Advies nodig?

Plan een vrijblijvend gesprek in.

  De velden met een * hebben wij minimaal nodig om u adequaat van dienst te kunnen zijn.
  • GOMA B.V.

   Ruurloseweg 80A
   NL-7255 MA Hengelo Gld
   Postbus 8
   NL-7255 ZG Hengelo Gld

   Telefoon: (+31)575-468211
   E-mail: info@goma.nl
   IBAN: NL22RABO 0304 5551 18
   BIC: RABONL2U
   BTW-ID: NL006876444B01
   KvK-nummer Arnhem: 08042509


   Openingstijden
   Expeditie
   Werkdagen: 7.30 tot 16.30 uur.

   Kantoor
   Werkdagen: 7.30 tot 17.00 uur.